Pienter en Pittig! Het plusprogramma voor meer- en/of hoogbegaafde kinderen op De Bem.
Wanneer kinderen meer aankunnen dan de aangeboden reguliere lesstof, wordt ten eerste binnen de eigen klas middels compacten van de reguliere lesstof ruimte vrijgemaakt om de leerling verrijkings- en verdiepingsstof aan te bieden.
Verrijking noemen we die lesstof die niet tot de basisvereisten van het basisonderwijs hoort, maar wel relevante en toegevoegde waarde biedt aan de kennis en de vaardigheden van een kind.
Verrijkingsstof kan verdiepend en/of verbredend zijn. Bij verdieping gaat het kind veel dieper op de materie in. Bij verbreding gaat het kind aan de slag met hele andere onderwerpen.
Op basisschool De Bem bieden we ook een plusprogramma aan voor leerlingen die meer en/of andere uitdaging nodig hebben. Het plusprogramma bestaat uit de plusgroep 'Pienter' voor leerlingen uit de groepen 1 t/m 3 en de plusgroep 'Pittig' voor leerlingen uit de groepen 4 t/m 8.
Plusgroep 'Pienter' wordt ingezet voor leerlingen van de groepen 1 t/m 3. Leerlingen gaan één keer per twee weken naar deze groep toe. Binnen deze plusgroep wordt gewerkt met de Levelspelboxen en is er gerichte aandacht op ontwikkelingsgebieden zoals sociaal emotioneel, executieve functies en denkvaardigheden. Ook krijgen de leerlingen een extra opdracht mee naar hun klas om aan te werken.
De plusgroep 'Pittig' wordt ingezet voor de leerlingen van de groepen 4 t/m 8. De leerlingen hebben twee vaste begeleidingsmomenten in de week. In deze plusgroep wordt o.a. gewerkt met de Pittige Plus Torens: een lesconcept boordevol uitdagende, creatieve projecten en materialen. Binnen de projecten van de Pittige Plus Torens wordt volgens het TASC model gewerkt. Hierdoor is er structureel aandacht voor oriënteren en onderzoeken van het onderwerp, ontwerpen en plannen van het project, testen en uitvoeren, en presenteren en evalueren van proces en resultaat.
Naast het projectmatig werken wordt wekelijks gericht aandacht besteed aan de ontwikkeling van executieve functies, mindset, leerstrategieën, leren leren en denkvaardigheden.
De plusgroep biedt de kinderen ook een moment om met gelijkgestemden in contact te komen, met elkaar in gesprek te gaan en op deze wijze ook te leren van elkaars bevindingen. Dit gebeurt veelal in een groepsdoorbroken setting.
Door dit extra aanbod worden kinderen geprikkeld, nieuwsgierig gemaakt en gemotiveerd om zich zo volledig mogelijk te kunnen ontplooien en ontwikkelen.