De in hoog tempo gedigitaliseerde samenleving brengt voor het onderwijs niet alleen de noodzaak met zich mee om kinderen hierop voor te bereiden, maar de school kan hierin ook een actief stimulerende en sturende rol spelen. Op De Bem streven we naar het bevorderen van het gebruik van ICT als integraal onderdeel van het leerproces.
“Ik kan het” en “ik kan het zelf” (autonomie): we kunnen door inzet van ICT de mogelijkheden voor de leerling vergroten!
Op De Bem werken we daarom met iMacs en iPads. Door de vele moderne mogelijkheden die Apple biedt, kan er op De Bem nog boeiender en creatiever onderwijs gegeven worden. Kinderen worden door de zeer vernieuwende en uitdagende Apple software gemotiveerd om zelfstandig aan de slag te gaan.
Educatieve software wordt als leermiddel ingezet binnen het Daltononderwijs. Multimedia spelen een belangrijke rol binnen een rijk gedifferentieerd onderwijsaanbod, dat rekening houdt met de eigen leerweg, tempo en mogelijkheden van iedere leerling.
Gynzy iPads
In de groepen 5 t/m 8 werken we met de verwerkingssoftware van Gynzy. Dit is een adaptieve online leeromgeving. De oefenstof sluit aan bij de lesmethodes die wij op school gebruiken al hebben wij een bewuste keuze gemaakt om deze werkwijze alleen bij het vakgebied rekenen in te zetten. Leerlingen maken deze oefenstof op de iPad. Zodra een leerling begint met werken, gaat het systeem ‘leren’ wat zijn/haar niveau is. Na elk antwoord wordt bepaald welke opgave met welk niveau daarna het meest geschikt is. Op die manier krijgt de leerling dus opgaven voorgeschoteld op zijn/haar eigen niveau, binnen een les of leerdoel. De leerkracht wordt ‘live’ voorzien van overzichtelijke en gedetailleerde inzichten in de leervoortgangen en resultaten van de leerlingen. Hierdoor ziet de leerkracht tijdens de verwerking al wie behoefte heeft aan extra ondersteuning en kan dit direct oppakken.
In de Gynzy leeromgeving worden leerlingen op diverse manieren gemotiveerd zichzelf te ontwikkelen door te oefenen. Hiervoor biedt Gynzy veel variatie in oefenvormen, heldere directe feedback, precies de juiste hoeveelheid uitdaging, eigen regie in de leerroutes, inzicht in de eigen voortgang en erkenning van behaalde prestaties. Dit zorgt voor een gepersonaliseerde leeromgeving.